KADA BUVO SUKURTI PIRMIEJI KEDAI? KOKIA KEDŲ ISTORIJA?

Praėjusią savaitę pas mus parduotuvėje apsilankė klientė ir uždavė klausimą – „tai kada visgi buvo sukurti pirmieji kedai?“. Nors klausimas lyg ir akivaizdus bei turėtume žinoti aiškų atsakymą, tačiau taip nebuvo ir išėjus klientei tarp mūsų užvirė diskusija ieškant atsakymo. Tad kada jie atsirado?

Turbūt svarbiausias klausimas atsakant į klausimą būtų kas išvis yra kedai? Taip į šį klausimą atsako Valstybinė lietuvių kalbos komisija: „Kedai (angl. keds), tekstiliniu viršumi ir guminiais padais nebrangūs pusbačiai ir batai, atsiradę pirmiausia kaip vaikiški JAV XIX a. pab. (angl. kid – vaikas) (žr. „Aiškinamasis aprangos terminų žodynas“, Kaunas, 2014, p. 186).“ Keistas aiškinimas, dėl ko būtų galima ginčytis, tačiau visgi tai istoriškai pagrįstas apibūdinimas.

1832 metais, Wait Webster patentavo procesą, leidžiantį guminius padus prilieti prie batviršio, o 1839 metais Charles Goodyear sugalvojus vulkanizacijos procesą, buvo pradėti gaminti batai su guminiu padu ir tekstiliniu paviršiumi, kurie dėl to, jog juos avintis žmogus galėjo tyliai prieiti, pradėti vadinti „sneaks“ arba „sneakers“, nuo žodžio sėlinti. Kurį laiką užtruko technologijos masinis pritaikymas, tad pirmųjų kedų atsiradimą galima datuoti XIX amžiaus pabaigoje.

Tad iš kur pas mus atsirado diskusija, jei kedų atsiradimas turi aiškią datą? Pirmiausiai ar tikrai kedai yra apibūdinami kaip „tekstiliniu viršumi ir guminiais padais nebrangūs pusbačiai ir batai“? Galbūt todėl norėtųsi kedų istoriją išskirti į dvi dalis – pirmieji kedai ir pirmieji modernieji kedai.

Žiūrint iš dabartinės perspektyvos, kedus apibūdintume taip: kedai yra batai, kurie originaliai buvo kuriami sportui, kad juos avintis atletas pasiektų geresnių rezultatų bei apsaugotų savo pėdas nuo galimų traumų.

Dėl mūsų sugalvoto apibrėžimo taip pat galima ginčytis – juk kedai, ypač šiais laikais, tikrai ne visi kuriami sportininkams ir tikrai ne su visais kedais galima vaikščioti patogiau, siekti geresnių rezultatų ar labiau apsaugoti kojas nuo traumų. Taip pat net nereikėtų žiūrėti tik į šias dienas, tačiau pagal mūsų apibrėžimą kedams būtų galima priskirti ir priešistorinius pirmuosius batus – visgi jei laikantis Nike šūkio – „jei turi kūną, tai tu atletas“, tuomet visi batai kuriami tam, kad žmogui būtų patogiau, o tai ypač buvo reikalinga senovėje medžiojant, kariaujant ar bėgiojant. Todėl bet koks apibrėžimas arba labai susiaurina kategoriją, arba ją labai išplečia. Tačiau jei patvirtinus, jog pirmieji sneak‘eriai sukurti XIX amžiaus antroje pusėje ir mes ieškome pirmųjų moderniųjų kedų atsiradimo dienos, tai turėtume išbraukti viską, kas buvo anksčiau nei XIX amžius.

Visa tai išbraukėme ir pagal savo kedų apibrėžimą pradėjome ieškoti pirmųjų kedų sukurtų sportui. Žinoma, šioje srityje bėgimas yra nr. 1 ir viskas prasidėjo nuo šiam sportui skirtos avalynės, tačiau daugeliu atveju tai buvo tik dyglių tvirtinimas prie paprastų batų, kurie gerino sukibimą, tačiau tie batai jokiu būdu negalėtų būti vadinami kedais. Todėl štai šioje vietoje ir vėl atsiranda diskusija, o tai kas tie kedai? Juk laikydami kedus rankoje, jūs galite pasakyti, kad tai kedai, tačiau tai tampa tik nuomonė, nes kitam žmogui, spalvotas batas, su šiek tiek palengvintu padu bus lygiai taip pavadinamas kedu, nors sneaker‘headams jis nė iš tolo nebus panašus į tokius.

Yra žmonių, kurie pirmiesiems kedams priskiria Converse Non-Skid kedus, yra žmonių, kurie kedų atsiradimą susieja su Keds gamintoju, yra žmonių kurie pirmuosius kedus susieja su adidas pirmaisiais kedais, yra žmonių, kurie pirmuosius modernius kedus susieja su Nike ar netgi Jordan atsiradimu ir visi jie turi logiškų paaiškinimų, kodėl tai turėtų būti vadinama moderniųjų kedų atskaitos tašku. Todėl kuo daugiau bandai ieškoti atsakymo, tuo mažesnė tikimybė, jog jį rasi. Visgi mes moderniųjų kedų istoriją pradėsime skaičiuoti nuo 1960-1970 metų, kuomet rinkoje ir ypač krepšinyje, atsirado didesnė konkurencija, gamintojai pradėjo naudoti įvairesnes medžiagas bei įvairesnius dizainus, kurie yra išlikę iki šių dienų.


O tai kas tuomet yra vieni populiariausių kedų Chuck Taylor? – tegul tai lieka išimtis iš mūsų taisyklės. Jie buvo sukurti sportui ir karaliavo pusę XX amžiaus, tačiau kad ir kaip būtų, jie nebuvo tas modelis, kuris vedė link to, ką nešiojame dabar. Galbūt netgi priešingai – turėdami visišką monopoliją, jie nekūrė nieko naujo, tad tokiu būdu galbūt netgi stabdė inovacijas, tačiau tikrasis kedų rinkos virsmas prasidėjo, kuomet Converse monopolija pradėjo mažėti, atsirado daugiau kompanijų, kurios norėjo sukurti kažką naujo.

Tad apibendrinant istoriją, pirmieji kedai sukurti XIX amžiaus antroje pusėje, o  modernieji kedai, kokius pažįstame šią dieną, pradėti kurti praėjus šimtmečiui, XX amžiaus antroje pusėje.

Jei turite savo pastebėjimų dėl tokio vertinimo – rašykite ir būtų įdomu diskutuoti, nes tik iš diskusijos atsiranda tikra istorija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *