IKONINIŲ ADIDAS KEDŲ GAZELLE ISTORIJA

Šiais laikais, kuomet visko pilna, retai kada atkreipiame dėmesį net į sudėtingiausias technologijas, kurios prisideda prie mūsų kasdieninio komforto. Dažnai tai mums atrodo kaip „aha, OK, fainai“ ir žingsniuojame toliau. To tikrai nebuvo prieš pusšimtį metų ir šiais laikais atrodytų tokie paprasti elementai, kaip verstos odos panaudojimas sportinėje avalynėje, tuo metu buvo revoliucija ir kėlė susižavėjimą ne minutę, ne dieną ar savaitę, o metai iš metų žmonės atkreipdavo dėmesį į naują detalę ir ja žavėjosi. Šis žavėjimasis buvo svarbus ne tik kaip susipažinimas su nauja technologija, tačiau tai kėlė ir emocinį ryšį tarp pirkėjo bei gamintojo, ir būtent dėl to daugybė istorinių modelių išliko iki šių dienų tokiose pačiose aukštumose, kadangi tai modeliai, kurie keitė pasaulį ir iš kurių kilo daugybė šiuolaikinių siluetų.

adidas Gazelle neabejotinai vienas iš tų, kuris prisidėjo daugeliu aspektų prie avalynės tobulėjimo. Pirmą kartą jie buvo pristatyti dar 1966 metais ir tai buvo pirmi adidas kedai, kuriems gaminti panaudota versta oda. Iki tol kedai buvo gaminami tik iš tinklelio bei odos, o Gazelle’je panaudota oda buvo lengvesnė nei ankstesnės bei išlaikė tą pačią pėdos apsaugą. Kedai buvo pristatyti dviejų spalvų – mėlyni su baltom juostelėmis šonuose ir raudoni su taip pat baltomis juostelėmis. Mėlynoji versija buvo sukurta treniruotėms, o raudonoji – rankininkams. Abi versijos iš išorės buvo identiškos, tačiau skyrėsi padas – mėlyniesiems panaudotas eglutės raštas, kad neslidinėtų ant parketo, o raudoniesiems horizontalios, ryškios linijos. Kitas svarbus kedų identitetas, kuris vėliau buvo kopijuojamas kituose modeliuose bei naudojamas kitų kompanijų kuriamuose keduose yra priekinėje batelio dalyje panaudotas T formos papildomas odos sluoksnis, kuris ne tik suteikė kedams ilgaamžiškumo, tačiau ir papildomai apsaugojo priekinius pirštus.

Gazelle kedai ne vienus metus buvo tarp populiariausių adidas gaminamų modelių, o adidas nesustojo jų tobulinti dažniausiai keisdami jų padą, kad būtų tinkami įvairiems sportams. 1972 metais Gazelle buvo pristatyta su tuo metu visiškai unikaliu šešiakampiu pado raštu, kuris išliko iki pat šių dienų.

Nors tais laikais standartinis kedų gyvavimo laikas buvo keturi metai, tačiau net aštuoniasdešimtaisiais adidas toliau gamino Gazelle bei 1985 metais išleido trečiąją, žalią, spalvą. O praėjus dar šešiems metams atsirado galimybė šiuos kedus įsigyti daugelio kitų spalvų.

Taigi kas šiuos kedus daro tokius populiarius, jog praėjus dešimtmečiams po jų sukūrimo juos vis dar galime įsigyti? Vienareikšmiško atsakymo turbūt negali būti, bet neatmetant to fakto, jog tai buvo pirmieji kedai su versta oda, kas tuomet ypač traukė minias juos išbandyti ir tai leido daugeliui žmonių prisirišti emociškai, kaip ir su visais ikoniniais modeliais didžiausias impulsas buvo žvaigždžių prisirišimas.

Apie daugelį kitų modelių sakome, jog jiems impulsą suteikė hip-hop muzika, kitiems krepšinis, kitiems pasirodymas ant modelių kojų per madų pristatymą, dar kitiems gal gatvių nusikalstamas gyvenimas ir tie modeliai prie kažko rišosi, tačiau su Gazelle yra kiek kitaip. Gazelle buvo visų „draugas“. Šiuos kedus mėgo ir hip-hop atlikėjai, ir pop atlikėjai, ir regio atlikėjai, ir futbolininkai, ir rankininkai, ir mados atstovai, ir daugelio kitų profesijų atstovai. Šių kedų paprastumas leido jiems įsipaišyti tarp pačių skirtingiausių žmonių bei tuo pačiu tai buvo (ir yra) detalė, kuri jungia skirtingų pažiūrų, skirtingų patirčių bei skirtingų visuomenės sluoksnių žmones. Šie kedai gali būti puikiai derinami ir su prabangiausiais rūbais, ir su paprastais treningais. Būtent dėl savo paprastumo ir neperkrauto dizaino Gazelle išliko dešimtmečius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *