AIR JORDAN V KEDŲ ISTORIJA IR JŲ PRISTATYMAS

Dizaineris Tinker Hatfield, prieš kurdamas penktuosius Jordan serijos kedus, skyrė daug laiko analizuodamas Michael Jordan žaidimo stilių. Jį žavėjo tai, jog MJ puolimo arsenalas atrodė neišsenkantis bei nenuspėjamas – jis atakavo priešininkų komandas ir iš dešinės aikštelės pusės, ir iš kairės, ir iš po krepšio, ir iš vidutinio nuotolio – atrodė jo niekas neriboja bei tokį universalų krepšininką ypač sunku sustabdyti. Žavėdamasis šiuo universalumu bei agresyvumu, Tinker Hatfield MJ žaidimo stilių susiejo su Antrajame pasauliniame kare JAV naudotais vienais sėkmingiausių ir žinomiausių naikintuvų P-51 Mustang. Šie naikintuvai užtikrino visišką Europos oro erdvės užvaldymą 1944 m., o jų versija „The Shark“, kuri pasižymėjo priekinėje lėktuvo dalyje išpiešta pražiota ryklio burna, įkvėpė Tinker susieti šiuos lėktuvus su MJ puolimo arsenalu bei jie tapo įkvėpimo šaltiniu kuriant penktuosius Jordan kedus ir dėka jų išorinėje pado dalyje buvo panaudota ryklio dantų imitacija.

Kitą įkvėpimą Tinker atrado kituose jo pačio kurtuose keduose – Nike Air Mag. Prieš kuriant Air Jordan V kedus, Tinker kurti savaime užsirišantys kedai Air Mag debiutavo 1989 metais pasirodžiusiame filme „Atgal į ateitį 2“, kuriame Marty McFly persikėlė laiku iš 1985 metų spalio 26 dienos į 2015-uosius metus ir apsiavė savaime užsiveržiančius Nike batelius. Šie kedai pasižymėjo ne tik tuo, jog patys užsiveržė, tačiau ir švytinčiomis lemputėmis ant pado, o tam kad padas galėtų švytėti, šiam filmui kurtuose keduose Tinker panaudojo skaidrų padą bei nepaleisdamas šios idėjos, skaidraus pado akcentus pirmą kartą panaudojo ir Air Jordan V keduose.

Dar viena naujovė šiame modelyje tapo šviesą atspindinčios medžiagos ant kedų liežuvio panaudojimas. Taip pat nors dabar esame įpratę pasirodžius naujam modeliui iškart sulaukti daugybės spalvinių pasirinkimų, tačiau Air Jordan 5 pirmą kartą pasirodė tik keturių spalvų versijų – balta / juoda / raudona, balta / raudona / juoda, juoda / sidabrinė ir balta / violetinė / turkio.

Tapę aukštesni, lyginant su ketvirtuoju modeliu, Air Jordan V puikiai atspindi devyniasdešimtųjų stilių – ryškios spalvos, daug detalių, masyvus siluetas tapo populiariu pasirinkimu ne tik tarp krepšininkų, tačiau ir tarp aktorių. Ypač daug parako prie šių kedų hype pridėjo 1990 metais pradėta rodyti situacijų komedija The Fresh Prince of Bel-Air ir joje pagrindinį vaidmenį atlikęs Will Smith, kuris pasižymėjo tam laikmečiui būdingu ryškiu stiliumi, o Air Jordan V buvo vienas populiariausių jo pasirinkimų, kuriuos nešiojo ištraukęs visus raištelius.

Nors su šiais kedais MJ nelaimėjo pirmojo savo Čempiono žiedo ir septintose Rytų konferencijos finalo rungtynėse nusileido blogiukams iš Detroit Pistons komandos, tačiau ypač geras sezonas su daugiau nei 33 taškų vidurkiu bei rungtynėse prieš Cleveland Cavaliers pasiektas 69 taškų karjeros rekordas leido Jordan ir jo avimus kedus dažnai matyti televizijos ekranuose bei spaudos puslapiuose, todėl jų populiarumo kreivė kilo staigiai į viršų. 

Praėjus dešimtmečiui po Air Jordan V originalaus išleidimo, Nike jiems suteikė retro žymą bei 2000 metais jie pradėjo antrąjį savo gyvenimą ir nuo to laiko buvo išleista daugybė spalvinių derinių, su jais darė bendrus collab‘us žinomiausi pasaulio brand‘ai ir dizaineriai. Air Jordan V yra tapę tikromis stiliaus ikonomis bei iki šių dienų geriausiai reprezentuoja spalvingą devyniasdešimtųjų vibe‘ą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *