NIKE REACT PRESTO BATELIŲ SUKŪRIMO ISTORIJA

Nike React Presto pavadinimas nepalieka vietos spėlionėms ar interpretacijoms. Šiam modeliui sukurti panaudoti ikoniniai Presto kedai, o padas pakeistas naująja Nike technologija – React.

Nike Air Presto kedus sukūrė legendinio Nike dizainerio Tinker Hatfield brolis Tobie Hatfield ir šis kūrimo procesas užtruko net keturis metus. Viskas prasidėjo nuo naujų Nike batelių bandymų 1996 metais, kuomet Tobie juos apsiavęs nepajautė jokio malonumo – kedų šonai atvėpo, o batelis neprisitaikė prie jo pėdos. Taigi Tobie rado problemą, kurią trūks plyš panoro išspręsti, nors jo brolis Tinker, tą pačią problemą sprendė sukurdamas Huarache modelį. Visgi Huarache Tobie taip pat neatrodė idealus pasirinkimas. Jis neabejojo, jog gali padaryti geriau.

Po ilgų braižymų, dizaineris padarė V formos įpjovą prie kauliuko, taip pagerindamas batelio prisitaikymą prie kojos. Batelis ne tik maloniai prigludo prie kulno, tačiau tapo tiek tamprus, jog juos pirmą kartą išbandęs Tobie bendradarbis, net nesuprato, jog bėgo su 42,5 dydžio kedais, nors įprastai nešioja 45 dydį. Kedai iš tiesų prisitaikė prie pėdos formos ir dydžio! Tai buvo WOW akimirka, atvėrusi tolimesnį kedų konceptą, jog galbūt nebereikia šių kedų žymėti įprastais dydžiais? Juk ir marškinėliai neturi pusinių dydžių, nors žmonės yra labai skirtingų kūno sudėjimų, tačiau marškinėliai dažniausiai žymimi nuo XS iki XXL dydžių, tad kodėl to paties nepanaudoti avalynėje, taip sumažinant dydžio pasirinkimo problematiką? Pirmieji Presto kedai pradėti pardavinėti tokia pačia dydžių sistema kaip rūbai XS – XXL dydžiais, o dėl prisitaikymo prie pėdos, imti vadinti “marškinėliais jūsų pėdai”.

Presto kedams pritaikyta reklaminė kampanija su kiekvienai spalvai nupieštu animaciniu personažu 2000-aisiais tapo tikra bomba ir kedai greitai įgavo ikonos statusą. Ikonos bėgant laikui atgimsta ne tik tų pačių formų, tačiau taip pat būna ir modifikuojamos, kaip tai nutiko 2019 metais. Nike netik pakeitė batelio siluetą ir Presto tapo aukštesni, tačiau taip pat išėmė priekinę plastikinę plokštelę bei pakeitė šoninius laikiklius. Visgi didžiausiu pakeitimu tapo visiškai kitas padas, pakeitęs senąją oro pagalvę į naująsias React putas.

Gabalas putų ir grąžtas. Tai pagrindiniai įrankiai, kurių reikėjo, norint atsispirti pradedant kurti šį grioveliais išvagotą padą. Nike komanda ieškojo būdų kaip kasdien judantiems žmonėms, avalynės nešiojimas suteiktų kuo didesnį komfortą. Atlikę pėdų slėgio žemėlapį, vietose kur patiriamas didžiausias spaudimas, putose pradėjo gręžti skyles, siekdami sumažinti pėdoms tenkančią apkrovą bei tuo pačiu sukurdami unikaliai malonų avalynės nešiojimo pojūtį. Daugybė bandymų, daugybę išgręžtų skylių, kol buvo pasiektas efektyviausias rezultatas sumažinantis pėdoms tenkantį spaudimą. Taigi nors padas atrodo kaip išvagotas griovelių dėl išskirtinumo, visgi jis atlieka svarbią funkciją, dėl kurios React putos tampa dar efektyvesnės ir jas sujungus su modifikuotu Presto siluetu, batelis tapo komforto sinonimu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *