NIKE AIR TAILWIND KEDŲ ISTORIJA

Vieni svarbiausių kedų ne tik Nike, bet ir visos sportinės avalynės istorijoje.

Septyniasdešimtųjų viduryje, NASA inžinierius Marion Franklin Rudy (Frank Rudy), atradęs būdą kaip dujas patalpinti guminėje talpoje, keliavo po sportinės avalynės kompanijas ir joms pristatinėjo savo išradimą. Šio išradimo esmė – tai lyg automobilio padanga, kuri pripildyta oro ir dėl šios priežasties automobilis gali važiuoti vientisiau nejaučiant grindinio nelygumų. Taigi jis tikėdamas jog padangos principas galėtų būti panaudotas ir batų paduose, manė kad tai pamatys ir sportinės avalynės gamintojai. Visgi ne viskas buvo taip paprasta.

Nors Frank aplankė ne vieną kompaniją, tačiau susitarimo nepasiekė nė su viena iš jų… kol nepravėrė vos kiek ilgiau nei penkis metus veikiančios Nike duris. Turbūt tai vienas geriausių start-up pavyzdžių, kuomet senieji rinkos dalyviai stengiasi nerizikuoti ir išlaikyti savo pozicijas, o ambicingi pradedantieji kaip tik ieško naujų iššūkių, kurie galėtų pakeisti rinką. Taigi kaip ir šiais laikais, taip ir septyniasdešimtaisiais, norėdamas ko nors pasiekti turėjai rizikuoti daugiau nei bet kuris tavo konkurentas. Nike tai suprato bei pastebėję Frank išradimo potencialą ilgai nedvejojo.

Sutarę su FrankNike ėmėsi darbo bandant patalpinti orą į batelio padą. Tai buvo didelis iššūkis ir po daugybės bandymų, 1978 metais per Havajuose vykusį Honolulu maratoną, nedidelė kedų partija pasirodė pas šešis pardavėjus. Naujasis bėgimo modelis buvo greit išparduotas ir sulaukė daugybės gerų atsiliepimų. Pirmuosius kedus įsigijo ir mėgėjai bėgikai, ir profesionalūs sportininkai, o juos išbandžius bendra nuomonė vyravo, kad tai yra patogiausi bateliai, kokius jie kada nors yra avėję. 

Nors visa partija buvo išparduota ir Nike sulaukė daugybės pagyrų, tačiau euforija netruko ilgai ir vos po keletos savaičių tai tapo vienu didžiausių nusivylimu, kuomet pirkėjai pradėjo grąžinti įsigytus batus. Kedai tiesiog plyšo ir lūžo įvairiausiose vietose.

Nike Air Tailwind žinomiausi dėl to, jog juose pirmą kartą panaudota oro pagalvė, tačiau be šios inovacijos Nike panaudojo dar vienuolika kitų naujovių ir dėl daugybės atnaujinimų viename modelyje viskas nederėjo tarpusavyje taip, kaip turėjo derėti ir dėl šios priežasties po didelio džiaugsmo atėjo ir viena didžiausių bei skaudžiausių pamokų Nike istorijoje. Visus kedus Nike priėmė atgal bei grąžino sumokėtus pinigus ir grįžo atgal prie batelių tobulinimo.

Darbai užtruko metus laiko ir antrasis kedų startas 1979 metais tapo metraščiuose užfiksuotais batelių pristatymo metais. Išmokus pamokas, restartas tapo gerokai sėkmingesnis.

Oras iki šių dienų yra lyg vizitinė Nike kortelė ir oro kapsulės per daugybę metų keitėsi, keičiasi ir dar keisis, bet 1979 metais Air Tailwind atvertė vieną svarbiausių Nike istorijos puslapių, kuomet pasirodė pirmieji kedai su pado viduje esančia oro pagalve, kuri leido bėgikams pajausti ne tik didesnį bėgimo malonumą, tačiau ir mažino pėdoms tenkantį krūvį.

Bateliai pasižymėjo ne tik inovatyviaja technologija, tačiau ir batviršiu, kuris pagamintas iš verstos odos, odos ir tinklelio derinio viliojo išbandyti vis daugiau bėgikų. Šis modelis tapo toks populiarus, jog jį Nike gamino visą dešimtmetį ir juos per tokį ilgą laiką įsigijo daugybė sportininkų, kol bėgant metams oro technologija buvo gerokai atnaujinta ir atsirado technologiškai pažangesnių modelių bei pirmieji Tailwind atgulė užtarnautam poilsiui.

Visgi kaip dažniausiai būna, pirmiausiai bėgimui sukurti bateliai, atitarnavę savo dešimtmetį ir vėliau kurį laiką pabuvoję pamiršti, atgimė iš naujo laisvalaikio kedų kategorijoje ir šiais laikais tikrą istorinį kūrinį galima apsiauti kiekvienos dienos naujiems iššūkiams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *